Tipi

La paraula “tipi” prové del terme Lakota “lloc per viure” (“TI”: viure i “PI”: lloc). L’utilitzaven majoritàriament els indis de les planes centrals d’Amèrica del Nord, i és una de les llars per acampar millor concebudes des del punt de vista de l’habitabilitat, confort i adaptació a condicions meteorològiques extremes: càlida a l’hivern i fresca a l’estiu.

S’aixecava orientat sempre a l’Est, el punt per on despunta cada dia el Sol .Una obertura en la cúpula de la tenda que es podia obrir i tancar extreia el fum de la foguera, regulava la llum, protegia de la pluja i mantenia renovat l’aire.

Les parts del tipi mantenen una simbologia mística: el sòl representa la mare Terra, la coberta el pare Cel, cada a pal del tipi el camí de un a l’altre. Tampoc la seva orientació a l’Est no és fortuïta: obeïa a un factor utilitari i místic en una oració a “els Quatre ancians”, o les Quatre direccions, els Quatre elements...

Entorn al tipi es van desenvolupar moltes normes i costums socials també. Les dones es assentaven en la part esquerra i els homes en la dreta.

El lloc al final del Tipi pertanyia a l’amo i als convidats més importants, un lloc d’honor, el més càlid de la llar.

Era costum que quan algú entrés al tipi caminés sempre darrera de les persones assegudes, si s’havia de creuar per el mig d’alguna persona sempre hi hauria una paraula de disculpa.

Sempre s’intentava no creuar el foc o els seu amo i els seus homes medicina.

Les dones s’encarregaven sempre de decidir l’emplaçament mes adequat per El tipi.

Cadascú tenia un lloc determinat i determinat per la seva estructura familiar i a dins del tipi s’havia de moure seguint el sentit de les agulles del rellotge.

Ningú sap amb certesa quina tribu nativa americana va construïr per primera vegada un tipi, ja que aquests han sigut utilitats per moltes d’elles: Lakota, Apsalooke, Kiowa, Cree, Objiway i moltes mes i inclus en diuen de moltes maneres diferents; però els Cree tenen una bonica història que explica que va ser creada per un nens mentre jugaven amb les fulles d’un algonoder i unes branquetes.